Publicerat 16 oktober 2024

I oktober 2019 tilldelades Professor Juleen Zierath vid Karolinska Institutet ett forskningsanslag på 1 000 000 kronor av oss på Diabetes Wellness Sverige för sitt projekt ”Reducing sedentary time to improve glucose and lipid metabolism”.
- Vårt mål var att identifiera en enkel och tidseffektiv aktivitetsbaserad intervention som skulle komma att förbättra den metabola kontrollen och förbättra det dagliga blodsockret. Samtidigt kom vi att upptäcka nya molekylära mål som kan utnyttjas för att identifiera behandlingsmål genom att kartlägga molekylära signaturer i skelettmuskulatur och fettvävnad, säger Juleen.

Typ 2-diabetes är en livshotande metabolisk sjukdom som når epidemiska proportioner.
- Vi har visat att patienter med typ 2-diabetes kännetecknas av insulinresistens i skelettmuskulaturen och att träning kan motverka denna defekt och förbättra blodsockernivåerna. Typ 2-diabetes delar många drag av accelererat åldrande inklusive dålig glukoshantering, insulinresistens och förlust av muskelmassa. Påfallande är att långvarigt deltagande i kraftfulla träningsprogram mildrar sekundärt åldrande och minskar funktionshinder och dödlighet. Detta forskningsprojekt är utformat för att testa om lågintensiv fysisk aktivitet genom att bryta upp stillasittande beteende kommer att förbättra glukoskontrollen hos personer med typ 2-diabetes, förklarar Juleen.

Slutrapport av det projektbidrag som tilldelades Professor Juleen Zierath
Forskningsförslaget har undersökt om avbrott i långvarigt sittande kan förbättra kontrollen av blodsocker och den metabola profilen hos vuxna med fetma. Detta är en intressant studie om de skadliga effekterna av fysisk inaktivitet på skelettmuskulaturens hälsa och funktion och som bidrar till ökade blodsockernivåer hos personer med typ 2-diabetes.Detta arbete har visat att ett tillägg av cirka 750 steg utspridda över dagen (motsvarande en varaktighet på cirka 10 minuter) kan förbättra blodsockret hos individer med fetma och insulinresistens. Dessutom rapporterar detta projekt att ägna sig åt högre nivåer av fysisk aktivitet och samtidigt avbryta stillasittande tid kan resultera i större fördelar. Dessa resultat har en potentiell klinisk betydelse eftersom de indikerar att fler frekventa avbrott från inaktivitet kan leda till förbättrade metaboliska hälsoresultat hos människor. Resultaten från detta arbete publicerades i American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism. Publikationen framhölls därefter av pressen som hälsoeffekter. Resultaten av detta arbete presenterades också vid olika konferenser och ingick i en forskningsuppsats.